EMDR kort

Een effectieve en makkelijke methode om nare ervaringen te verwerken. Negatieve herinneringen worden minder krachtig; raken in korte tijd hun emotionele lading kwijt. EMDR is geen psychotherapie. Het is makkelijk, comfortabel en pijnloos.

Als je geïnteresseerd bent in een EMDR-sessie, stuur ons dan een email. Na een uitgebreide briefing en vragen, sturen we je dan de inloggegevens naar de EMDR-pagina, die je kunt bereiken door op de onderstaande knop te drukken.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.

Eind jaren 80 ontwikkelde psychologe Francine Shapiro deze methode om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken. Vooral mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bleken zeer snel baat te hebben. Later bleek de methode ook effectief bij klachten als meervoudige trauma’s, angstklachten en bij chronische pijn. De behandeling wordt tegenwoordig ook gebruikt voor mensen die last hebben van een negatief zelfbeeld.

Is EMDR effectief?

EMDR is een effectieve en korte therapie. Naar de effecten is veel onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat cliënten veel baat hebben bij deze behandelwijze. Vaak kunnen mensen met een posttraumatische stressstoornis (een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis) al na enkele sessies weer normaal functioneren. Uit onderzoek blijkt dat maanden later het trauma nog steeds is verdwenen.

Hoe gaat EMDR in z’n werk?

Maggie zal je vragen terug te denken aan het moment of de gebeurtenis die angst of stress veroorzaakt. Het moment moet je zo levendig mogelijk voor de geest halen, inclusief beelden, gedachten, gevoelens etc. In de meeste gevallen zal dat eerst verdrietig en soms pijnlijk zijn.

Maar al snel starten we dan het verwerkingsproces. Maggie vraagt je om het moment opnieuw voor de geest te halen. Echter dit keer in combinatie met een afleidende stimulus als geluid (via een koptelefoon) en beeld. Dit brengt een stroom van nieuwe gedachten, sensaties, gevoelens en herinneringen teweeg.

Na iedere oefening rusten we wat en bespreken we wat er gebeurde. Vervolgens vraagt Maggie jou om je te concentreren op de waargenomen verandering.

Dan herhaalt de oefening zich, net zo lang tot de meeste lading van de herinnering verdwenen is. Zelfs van de zwaarste trauma’s is de lading in enkele sessies aanzienlijk verminderd of zelfs helemaal verdwenen.

Welke effecten kun je verwachten?

De oefeningen leiden er toe dat de nare herinneringen minder krachtig worden en hun emotionele lading kwijt raken. Hierdoor verliest de nare herinnering zijn lading. Soms kunnen mensen genuanceerder naar de gebeurtenis kijken en zelfs positieve aspecten ontdekken.

Nadelen?

De effecten kunnen na de sessie nog wat doorwerken. Op zich is dat niet ernstig en in de regel zal dit maar voor erg korte duur zijn. Je geest heeft even tijd nodig om aan het nieuwe evenwicht te wennen. Het is handig om in de dagen na de sessie op te schrijven wat er bij je opkomt en dat in een volgende sessie te bespreken.

Hoe kan dit werken?

De resultaten van EMDR worden verklaard doordat de sessie aanzet tot versnelde informatieverwerking. De combinatie van het voor de geest halen van het traumatische moment en de aandacht voor de afleidende stimulus stimuleren het natuurlijk verwerkingssysteem. De wisselwerking tussen de twee hersenhelften integreren verstand en gevoel.

Is EMDR iets voor jou?

Tijdens de intake bespreekt Maggie samen met jou de werkwijze en de mogelijkheden van deze therapie. Is EMDR de beste manier om je van je (angst) klachten te verlossen?